Jazz at the Club

Datum en tijd: Vrijdag 22 september 2017 - 18:00 uur
Locatie: Plein
Titel: Jazz at the Club
Georganiseerd door: Jazz commissie
 
Programma: 18.00 uur Pleinbar
19.00-21.00 Pleinzaal

Namens de Jazzcommissie van Sociëteit De Witte nodigen wij u graag uit voor een online radioconcert op vrijdagavond 22 september 2017. Dan treedt zangeres Greetje Kauffeld op, samen met haar trio DIG d’DIZ. Als bijzondere gast treedt ook Ack van Rooyen, flugelhorn, op. Zangeres Greetje Kauffeld viert dit jaar dat ze na zestig jaar nog steeds met veel muzikaal plezier en succes op het podium staat. Greetje Kauffeld wordt begeleid door het eigenzinnige jazztrio DIG d'DIZ, bestaande uit topmusici Jan Menu (baritonsaxofoon), Maarten van der Grinten (gitaar) en Jan Voogd (contrabas. Met een nieuwe cd en een concerttour laat ze horen sinds haar debuut  op 1 februari 1957 niets van haar elan verloren te hebben. 

 


De professionele loopbaan van Greetje Kauffeld begint als ze in 1957 de vaste zangeres wordt van het legendarische radio-orkest The Skymasters. Enige jaren later vertegenwoordigt ze Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het lied Wat Een Dag, waarna haar carrière een internationale wending neemt. Tot op de dag van vandaag wordt ze omarmd door het Duitse publiek. Met Toots Thielemans, Kurt Edelhagen en Paul Kuhn is ze er vele malen te horen op radio en tv. Eind jaren '60 werkt Greetje in Los Angeles en Las Vegas en is ze, samen met jazzsterren als Ray Brown en Herb Ellis te zien in de televisieshows van Joey Bishop. Op eigen bodem speelt ze twintig keer op het North Sea Jazz Festival en maakt ze prachtige producties met arrangeurs Rob Pronk en Jerry van Rooijen en het Metropole Orkest.

 

Vanaf eind jaren '80 gaat Greetje werken met een ongewone, maar bijzonder succesvolle combinatie van gitaar, saxofoon en zang, waarvan onder meer de albums The Song Is You en On My Way To You getuigen. Bij haar veertigjarig podiumjubileum is ze geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontvangt ze op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. Eind 2014 wordt haar de Edison Oeuvre Award  toegekend. De jury noemt haar bij die gelegenheid ‘Een parel voor de Nederlandse Jazz’.

 

Het eigenzinnige (kamer) jazztrio DIG d'DIZ, bestaat uit Jan Menu (baritonsaxofoon), Maarten van der Grinten (gitaar) en Jan Voogd (contrabas). Zoals de gehele dynamische range van pianissimo tot fortissimo met graagte wordt benut, hechten de musici ook veel waarde aan een uitgebreid klankkleurpalet. Een avontuurlijk ensemble met heel divers repertoire van nieuwe composities, bestaande stukken uit zowel jazz, klassiek als pop, bijvoorbeeld een van het vierde deel uit Mahlers Eerste symfonie, of This Strange Effect van 60-er jaren popidool Dave Berry.

Jan Menu, die naast baritonsaxofoon ook alt-, sopraan- en tenorsaxofoon speelt is een all round jazzmusicus. Hij won in 1980 het Loosdrecht Jazz Concours, begeleidde Laura Fygi en vele anderen, speelde in en met het Metropole Orkest, Mingus Big Band en Four Baritons, Timeless Big Band en Peter Ypma Plus Eleven. Maarten van der Grinten is naast jazzgitarist ook jazzcomponist. Hij studeerde af bij Wim Overgaauw aan het Hilversums Conservatorium en toerde met Jesse van Ruller, Marzieh Reyhani, Friederike Darius en Sjoerd Dijkhuizen in Dirindi en met Benjamin Herman in het Van der Grinten-Herman Quartet. Bassist Jan Voogd is een gelouterd begeleider die met (inter)nationbale sterren optrad, zoals Chet Baker, Soesja Citroen, Clark Terry en Sarah Vaughan.

 

 

Special guest bij dit concert is Ack van Rooyen, flugelhorn. Hij studeerde aan het Conservatorium in Den Haag en maakte met zijn broer Jerry internationaal furore, vooral met bebop-repertoire. Hij trad op met grootheden als Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans en Kenny Clarke. Ook maakte hij verschillende albums, zoals Colores (met het Metropole Orkest), Pictures from my Album of Friends, Homeward, Encore en Celebration (met het Paul Heller Quintet).   

 

Het concert is ook thuis live te volgen via de livestream Jazz at the Club. Iedereen met een computer of tablet kan direct inloggen op de live stream en luisteren naar het concert. Het kanaal heet Jazz at the Club en is meestal wel te vinden in de database van uw apparaat. Staat Jazz at the Club er nog niet bij, dan kunt u het station ook zelf toevoegen. Kijk in de handleiding van uw apparaat hoe dat precies moet.
 

Ook het concert van Just Us wordt opgenomen en is later ook terug te luisteren via ditzelfde kanaal. Op het internet radiostation van Jazz at the Clubwordt daarnaast veel jazzmuziek uitgezonden en het Jazz at the Club Radio magazine gepresenteerd door Ronald Blom, Robbert Coops en Paul Waaijers en technisch mogelijk gemaakt door Marnix Bosman (MWB SoundProducts).

 

 

Jazz at the Club is een initiatief van het bestuur van De Witte. Naast leden van Sociëteit De Witte zullen ook Haagse jazzliefhebbers komen luisteren naar de top van de Nederlandse jazz. De dresscode op de sociëteit is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij deze jazz-optredens op vrijdagavond in de Pleinzaal informeler. Ook nu start dit radioconcert om 19:00 uur en zal tot ongeveer 21:00 uur duren. Tijdens het concert wordt een eenvoudige hapje geserveerd. De eerste, succesvolle concerten waren druk bezocht. Er zal ook deze keer een maximum aantal bezoekers van 250 wordt gehanteerd. De eerste inschrijvers zullen worden toegelaten.

 

 

Aanmelding jazzconcert incl. maaltijd:

Als lid van de sociëteit De Witte betaalt u € 10,00 p.p. Dat bedrag kunt u overmaken naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v.  Sociëteit De Witte o.v.v. uw lidmaatschapsnummer, naam en code 2209/JAZZ.


Niet-leden kunnen zich aanmelden door overmaking van € 15,00 p.p. naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. uw naam en code 2209/JAZZ.

 

Uw betaling dient uiterlijk maandag 18 september 2017 in het bezit te zijn van de sociëteit. Na ontvangst van uw betaling is er sprake van een definitieve reservering. Hiervan ontvangt u geen bevestiging. Indien u wel een bevestiging van uw betaling wenst, kunt u die per e-mail aanvragen via administratie@societeitdewitte.nl. U kunt tot en met woensdag 20 september (schriftelijk) kosteloos annuleren. Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) bent u 100% van de prijs verschuldigd.

 

Op vrijdag 24 november 2017 zal het volgende jazzconcert in De Witte plaatsvinden. Zet deze datum alvast in uw agenda. 

 

Met vriendelijke groeten en tot ziens bij Jazz at the Club,

 

Namens de Jazzcommissie van Sociëteit De Witte:

Ronald Blom, Robbert Coops, Ruud Steegman, Bart van Straten en Wolbrand van der Vis