Salon d'Artistes - Lustrumevent

Datum en tijd: Vrijdag 23 maart 2018 - 19:30 uur
Locatie: Plein
Titel: Salon d'Artistes - Lustrumevent
Georganiseerd door: Lustrumcommissie
Spreker(s): Lizet Kruyff, Caroline de Westenholz, Afshin Ellian, Marte Kaan, Onno Kleyn
 
Programma: 18:00 uur, Diner aanvang Oude Conversatiezaal
19:00 uur, Opening avond Pleinzaal
19:15 uur, Start Salon d'artistes Pleinzaal

Voor alle Witteleden (partners zijn ook van harte welkom)

De Salon: het woord alleen al voert terug naar vervlogen tijden van Parijs in de 17e en 18e eeuw. Een bruisende stad in bruisende tijden. De stad kende meerdere salons: plaatsen waar schrijvers, politici en geïnteresseerden bijeenkwamen om - onder het genot van een hapje en drankje – zich met elkaar bezig te houden met onderwerpen als literatuur, muziek, geschiedenis en politiek.

Vanwege ons 235-jarig bestaan brengen we, speciaal voor leden, op 23 maart de Salon terug. Tijdens deze avond wordt het genieten van onze Sociëteit, boeiende leuke lezingen en sfeervolle achtergrond muziek. De thema’s die in de diverse zalen voorbij komen zijn ‘’voor elk wat wils’’.

Programma:
Diner aanvang:                       18:00 uur, Oude Conversatiezaal
Opening avond:                      19:00 uur, Pleinzaal
Start Salon d’Artistes:             19:15 uur, Pleinzaal 

1e lezing 19:15 – 20:00 uur: Culinaire historie van Den Haag
Locatie: Pleinzaal 
Lizet Kruyff is culinair historicus, bevlogen spreker en schrijver van boeken over de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur. Aan de hand van haar grondige onderzoek en humor neemt zij u mee in de culinaire geschiedenis van Den Haag, waarbij de culinaire historie van het Koninklijk Huis en culinaire banden met onze Sociëteit de rode draad zijn. Zo nam voorzitter baron Snouckaart van Schauburg – graag geziene gast aan de koninklijke dis -  in 1904 zitting in het Erecomité van de Eerste Internationale Tentoonstelling van Kookkunst en Hotelwezen in de Haagse Dierentuin.

 


2de lezing 20:15 – 21:00 uur: Leven en werken van Louis Couperus
Locatie Groene Zaal
Caroline de Westenholz studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en op 27 september 2002 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over haar ‘stiefgrootvader’ Albert Vogel sr. (1874-1933). Deze Albert Vogel sr. en zijn zoon (jr.) hebben ook bijgedragen door hun voordrachtskunst aan het verspreiden van het werk van de schrijver Louis Couperus (1863-1923). De laatste heeft een biografie over hem gepubliceerd.Ze werd onder meer bekend als oprichter en initiatiefnemer van het Louis Couperus Museum, gevestigd in de voormalige galerie van haar stiefvader die zij zelf na zijn dood in 1982 voortzette. Het museum richtte zij op in 1996 en sindsdien zijn er tientallen tentoonstellingen georganiseerd, vele door haar zelf of op haar initiatief; zij is sinds de oprichting voorzitter van de museumstichting.

Ondertussen was zij in 1985 vertrokken naar haar geboortestad om er de eerste Europese medewerker te worden van MTV Europe. Ze werkte in die stad ook mee aan verschillende tentoonstellingen over Nederlandse kunst, onder andere in het kader van het William & Mary-jaar. In 1992 vestigde ze zich in Monaco als freelance kunsthistorica en publiciste. Enkele jaren geleden vestigde zij zich opnieuw in haar geboortestad. Caroline is lid van Sociëteit de Witte.

 


3de lezing 21:15 – 22:00 uur: U kunt kiezen uit twee lezingen
Debat ‘’de waan van de dag’’
Locatie: Leeszaal
Prof. dr. mr. Afshin Ellian studeerde aan de Universiteit van Tilburg af in drie richtingen: filosofie, rechtsgeleerdheid (strafrecht) en Volkerenrecht. In 2005 werd hij door de Faculteit Rechten van de Universiteit Leiden benoemd als hoogleraar. Naast zijn columns, artikelen en wetenschappelijke activiteiten neemt Ellian geëngageerd deel aan het publieke debat. Op deze avond gaat hij in op de dan actuele waan van de dag. Doet u mee met het debat?en

Essay: ‘’Onderbuik: een nieuw licht op redelijkheid’’
Locatie: Groene Zaal
Schrijfster en psychologe Marte Kaan ziet tijdens haar werk dat redelijkheid ons steeds meer ontglipt naarmate we sterker naar redelijkheid verlangen. Aan de hand van Erich Fromm en haar essay vertelt zij hoe een redelijk mens vooral ook emotioneel vaardig moet zijn. Wie schijnbaar ongepaste en schaamtevolle gevoelens serieus neemt, leert dat de onderbuik recht van spreken heeft. Haar fictie-debuut Saboteur werd genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs en de ANV debutantenprijs. Tijdens deze boeiende lezing hoort u meer, over hoe we onszelf voortdurend saboteren.

 


4de lezing 22:15 – 23:00 uur Over smaak en proeven
Locatie: Koepelzaal
Schrijven over smaak, eten en wijn is zijn werk, lust en leven. Onno Kleyn heeft een vaste wijncolumn in de Volkskrant, schrijft voor verschillende magazines en ook anderen en heeft meer dan veertig boeken op zijn naam staan, zoals de veelgeprezen “De grote Kleyn”. Bent u ook nieuwsgierig naar hoe smaak werkt en waar de smaakverschillen tussen sterren- en weg restaurant vandaan komen?

 


23:00 uur Afsluiting van de avond

Muzikale omlijsting
Een salonavond kan niet zonder muziek. Daar zorgt Joris voor met zijn passie voor improviseren op de piano. Als “moodmaking” pianist zal hij een aangename achtergrond creëren en voor de juiste sfeer zorgen.  Wij zijn verheugd dat Joris van Goudoever – tevens Wittelid - de intermezzo’s tussen de sprekers zal verlevendigen met een, bij velen van u inmiddels bekende, sfeervolle pianistische omlijsting op de vleugel.

 Aanmelding diner en Salon d’Artistes: 
De aanmelding voor alleen de lezingen is kosteloos. De kosten voor het tweegangendiner Lustrumdiner inclusief voor- en hoofdgerecht bedragen € 23,50 per persoon.

U kunt zich aanmelden door overmaking van € 23,50 p.p. naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. uw naam, lidnummer en code 2303/SALON.  

Uw betaling dient uiterlijk woensdag 21 maart 2018 in het bezit te zijn van de sociëteit. Na ontvangst van uw betaling is er sprake van een definitieve reservering. Hiervan ontvangt u geen bevestiging. Indien u wel een bevestiging van uw betaling wenst, kunt u die per e-mail aanvragen via reserveringen@societeitdewitte.nl.

U kunt tot en met woensdag 21 maart (schriftelijk) kosteloos annuleren. Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) is men 100% van de prijs verschuldigd.

Aanmeldingen voor alleen de lezingen (kosteloos):
Ter viering van het Lustrum is deelname aan de Salon-avond kosteloos, inclusief de hapjes die in de pauzes worden geserveerd. Drankconsumpties zijn voor eigen rekening.

U kunt u zich tot en met woensdag 21 maart 2018 aanmelden o.v.v. uw naam, lidnummer en code 2303/SALONvia een e-mail aan: receptie@societeitdewitte.nl.

Mocht u onverhoopt niet in de gelegenheid zijn om de 1e lezing bij te wonen dan bent u van harte welkom om vanaf een later spreker aan te schuiven.