Santiago Tafel

Datum en tijd: Maandag 18 februari 2019 - 17:30 uur
Locatie: Plein
Titel: Santiago Tafel
Georganiseerd door: bezoekers
Spreker(s): Fons Boink (pelgrim)
 
Programma: 17:30 uur, Aanvang borrel Barzaal
18:30 uur, Aanvang lezing Koeplzaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)s 

Spreker: Fons Boink (pelgrim)
“Ruta del Padre Sarmiento, omweg naar Santiago de C.”

Snel na de ontdekking van het vermeende graf van apostel Jacobus de Meerdere trokken talrijke pelgrims vanuit West-Europa naar Galicië. Veelal volgden zij de wegen, die de Romeinen hadden aangelegd. De gestage stroom pelgrims werd vooral aangemoedigd vanuit de abdij van Cluny. En het waren waarschijnlijk niet alleen religieuze maar ook politieke motieven, die de pelgrimskaravaan naar het Iberisch schiereiland bracht. Zo kon een tegengewicht worden opgebouwd tegen de Moren, die indertijd heersten over het grootste deel van het Iberisch schiereiland.

Na de Moren waren het vooral de Noormannen, die het noordwestelijk deel van het Iberisch schiereiland onveilig maakten. Ter bescherming tegen hun invallen werden tal van vestingwerken gebouwd langs de ria’s (fjorden) van zuidwest Galicië.  Deze moet Pater Martin Sarmiento in 1745 ongetwijfeld zijn tegengekomen op zijn verkenningstocht langs de zuidwest kust van Galicië. Deze Benedictijner monnik was een veelzijdig geleerde, die op velerlei gebied publiceerde. Hij is van grote betekenis geweest voor Spanje. In het bijzonder voor de Galicische cultuur en taal. Aan de hand van het reisverslag van Pater Sarmiento is een wandelroute uitgezet vanuit Pontevedra, met een omweg langs de grillige kust naar Santiago. Een vrij onbekend deel van Spanje met talrijke bouwwerken uit het verleden, beschermde natuurgebieden, verrassende rituelen en tradities. Waar men kan genieten van ‘sea food’, natuurlijk geserveerd met een glas fruitige wijn van de lokaal geteelde Albariño druiven en vooral de bijzonder vriendelijke bejegening door de bevolking.

Spreker “jubilado” Fons Boink - in zijn werkzame leven Senior Onderzoeker bij het RIVM - blijft een échte pelgrim, getuige zijn 10 pelgrimstochten naar Santiago, ondernomen vanaf 2003, al wandelend (8X) of met de fiets (2X), bijna altijd met zijn zuster Caroline (1944).

Programma:
Aanvang borrel:          17:30 uur, Barzaal
Aanvang lezing:          18:30 uur, Koepelzaal
Na de lezing is de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren in de OCZ.

Aanmelding:
U kunt zich tot en met woensdag 13 februari aanmelden via de intekenlijst in de Gaanderij op de lessenaar of via een e-mail aan: receptie@societeitdewitte.nl.