S.P.Q.R. Tafel - Milieuproblemen in het Romeinse Rijk

Datum en tijd: Donderdag 25 april 2019 - 18:30 uur
Locatie: Groene Zaal, Plein
Titel: S.P.Q.R. Tafel - Milieuproblemen in het Romeinse Rijk
Georganiseerd door: S.P.Q.R. Tafel
Spreker(s): Caroline de Jong-Boon
 
Programma: 18:00 uur: Ontvangst en borrel, Barzaal
18:30-19:30 uur: Lezing, Groene Zaal
19:30 uur: Diner, Groene Zaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)s

 

Milieuproblemen in het Romeinse Rijk

 

Waren er milieuproblemen in het Romeins rijk? Daarbij kan men denken aan ontbossing, erosie, uitputting van de grond, overexploitatie, loodvergiftiging, ziekten, overbevolking, klimaatverandering.

Waren er meer of minder problemen toen dan nu? Wat voor kennis hadden de Romeinen daarover?

Hoe duurzaam was de landbouw toen? Hoe komt het dat de graanschuren van de Romeinen, landen rond de Middellandse Zee nu veel minder produceren?

Hebben bovengenoemde milieuproblemen bijgedragen aan de ondergang van het Rijk?


Caroline de Jong is biologe (Doctoraal biologie Universiteit Leiden, Master of Education Hogeschool van Utrecht). Zij maakte de ‘Reader on Environmental problems in the Sudan’ en werkte als consultant voor UNEP Chemicals in Genève op het gebied van bestrijdingsmiddelen. En de Romeinen? Ze is als klein meisje in de ketel gevallen, zou de druïde Panoramix zeggen. Als archeoloog was haar vader er door gefascineerd en ze bracht haar eerste jaren in Rome door, met goede herinneringen aan picknicks op vrije dagen aan de Appia Antica of de Villa Hadriana.

 

U bent van harte welkom bij de lezing.

 

Na de lezing is er de mogelijkheid om gezamenlijk met de leden van de S.P.Q.R. Tafel te dineren.

 

Aanmelding voor alleen lezing:
Tot donderdag 25 april 2019 o.v.v. uw naam, lidnummervia een e-mail aan: spqr.tafel@gmail.com of via de intekenlijst in de Gaanderij op de lessenaar.

 

Aanmelding voor lezing en diner:
Tot maandag 22 april 2019 o.v.v. uw naam en lidnummer via een e-mail aan: spqr.tafel@gmail.com of via de intekenlijst in de Gaanderij op de lessenaar.

 

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De kosten voor consumpties en diner zijn, zoals gebruikelijk, voor eigen rekening. Indien u zich voor het diner aanmeldt en niet aanwezig bent, zal de Witte u 50% van het diner in rekening brengen. Afmelding voor het diner kan tot maandag 20 mei 2019.