Santiago Tafel - Codex Calixtinus

Datum en tijd: Maandag 20 mei 2019 - 17:30 uur
Locatie: Groene Zaal, Plein
Titel: Santiago Tafel - Codex Calixtinus
Georganiseerd door: Santiago Tafel
Spreker(s): Wendelien van Welie
 
Programma: 17:30 uur: Aanvang borrel, Barzaal
18:30 uur: Aanvang lezing, Groene Zaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)s  

 

“Codex Calixtinus”

 

een authentieke reis- (lees pelgrims-) gids

 

In het Museum van de Kathedraal van Santiago de Compostela valt een kopie van de Codex Calixtinus te bewonderen. Een twaalfde-eeuws (1140) handschrift, dat tientallen afzonderlijke teksten omvat. Dit boek van de heilige Jacobus was bedoeld om de pelgrimage naar de graftombe van de heilige apostel Jacobus de Meerdere in Santiago te stimuleren. De teksten bezingen onder meer de eer en glorie van Jacobus en bevatten informatie en adviezen voor de Middeleeuwse pelgrim op weg naar Santiago. De samensteller van de Codex is vermoedelijk Aymeric Picaud. Over hem is weinig bekend. Waarschijnlijk een Franse monnik uit het graafschap Poitiers. En wellicht ook verbonden aan het machtige Klooster te Cluny. Hij werkte onder pseudoniem van Paus Calixtus II. Door deze Paus als auteur ten tonele te voeren, verkreeg het boek meer status en gezag. Het was de tijd waarin Santiago zich op de kaart zette met de bouw van de Kathedraal. Het was ook de tijd dat het pelgrimeren in Europa een ongekende populariteit genoot. Daarnaast valt het ontstaan van de Codex niet los te zien van de opkomst van Jacobus als beschermheilige van het christelijke Noorden van Spanje in de strijd tegen de oprukkende Islam vanuit het zuiden, de zgn. Reconquista.

 

Prof. dr.A.Wendelien van Welie, Kunsthistorica en Mediëviste, is gespecialiseerd in Middeleeuwse, Christelijke, Byzantijnse en Karolingische Kunst. Zij doceert aan de UVA Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Miniaturen en codices behoren tot haar favoriete onderwerpen.

 

Na de lezing is de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren in de OCZ.

Aanmelding:
U kunt zich tot en met woensdag 15 mei aanmelden via de intekenlijst in de Gaanderij op de lessenaar of via een e-mail aan: receptie@societeitdewitte.nl.