Historische Tafel

Datum en tijd: Maandag 9 september 2019 - 17:00 uur
Locatie: Leeszaal, Plein
Titel: Historische Tafel
Georganiseerd door: Historische Tafel
Spreker(s): Thera Coppens
 
Programma: Aanvang borrel: 17:00 uur, Gaanderij OCZ
Aanvang lezing: 18:00 uur, Leeszaal
Aanvang diner: 19:30 uur, OCZ

Voor alle Witteleden

  Zij volgde in Amsterdam een journalistieke opleiding bij De Geïllustreerde Pers en specialiseerde zich in artikelen over geschiedenis en kunst. Ze debuteerde met gedichten in De Gids en korte tv-spelen voor de AVRO. De auteur kreeg vooral bekendheid door haar vele historische boeken die gebaseerd zijn op archiefonderzoek in binnen- en buitenland. Ze publiceerde onder meer in het Museumtijdschrift (voorheen Vitrine), NRC Handelsblad, De Gids, Wending, Parmentier, catalogi van onder meer PAN Amsterdam, de Nieuwe Kerk (Amsterdam) en in bladen als Nouveau en de bijlage van het Algemeen Dagblad. Ze houdt regelmatig lezingen.

 

Zij koos als titel voor haar lezing:

Sophie in Weimar

 

In mei 2014 verscheen ‘Sophie in Weimar. Een Oranjeprinses in Duitsland’ door Thera Coppens dat vorig jaar een 5de druk kreeg en genomineerd werd voor de biografieprijs. De auteur vertelt het levensverhaal van prinses Sophie die in 1824 in het paleis op de Kneuterdijk werd geboren als dochter van kroonprins Willem en Anna Pavlovna. Op haar achttiende trouwde ze in de Gothische Zaal met haar neef Carl Alexander en vertrok met hem naar het groothertogdom Weimar.

Daar ontplooide ze zich tot een vorstin met buitengewone aandacht voor de cultuur. Bij de dood van de kinderloze kleinzoon (1885) van J.W. von Goethe erfde ze – tot woede van de Duitse bevolking - diens complete literaire nalatenschap. Van haar Oranjekapitaal liet ze onder meer het befaamde Goethe-Schiller archief bouwen (Unesco Werelderfgoedlijst 2002) en zorgde voor de uitgave van Goethe 143-delige Sophienausgabe. Prinses Sophie werd begraven in de Fürstengruft naast Goethe en Schiller maar is, onbegrijpelijk, in haar geboorteland vrijwel vergeten.

 


U kunt tot en met woensdag 4 september 2019 (schriftelijk) kosteloos annuleren.

Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) is men 100% van de prijs