Santiago Tafel

Datum en tijd: Maandag 16 september 2019 - 17:30 uur
Locatie: Plein
Titel: Santiago Tafel
Georganiseerd door: Santiago Tafel
Spreker(s): Irmgard van Koningsbruggen
 
Programma: 17:30 uur, Aanvang borrel in de Barzaal
18:30 uur, Aanvang lezing in de Koepelzaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)s 

 

 

De belevingswereld van de pelgrim:

Sporen in architectuur en decoratie

 

 

Kerkgebouwen vormen de letterlijke en figuurlijke  hoogtepunten op de routes naar Santiago de Compostela, in de Middeleeuwen, maar nu nog steeds. De meeste werden in de 11e en 12e eeuw gebouwd door bouwmeesters en steenhouwers, die de wensen en ideeën van hun opdrachtgevers vertaalden naar wat technisch en financieel mogelijk was. Natuurlijk moest elk kerkgebouw geschikt zijn voor de handelingen die er werden verricht, maar er was meer.

 

Op ingenieuze wijze werd verwezen naar het graf van de eerste apostel in Rome, het Heilig Graf in Jeruzalem, maar ook naar gebouwen uit de Romeinse Keizertijd. In mijn lezing wil ik u bewust maken van de betekenisvolle vormentaal van deze gebouwen die pelgrims beschreven in superlatieven van schoonheid. En wat ziet de hedendaagse bezoeker?

 

De kerken werden vanaf de late 19e eeuw gerestaureerd en wettelijk  beschermd;  vele kregen zelfs het predicaat UNESCO-werelderfgoed. In de lezing zal ook aandacht zijn voor bedevaartarchitectuur als eigentijds erfgoed.

 

Spreekster Irmgard van Koningsbruggen is architectuurhistoricus en erfgoeddeskundige. Zij heeft ruime ervaring in het universitaire onderwijs (VU, UU) , met name op het gebied van middeleeuwse architectuur en erfgoed. Haar passie voor onderwijs combineert ze met advies- en bestuurstaken op de terreinen monumenten, welstand en ruimtelijk erfgoed.

 

Na de lezing is de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren in de OCZ.

 

 Als u onze lezing wilt bijwonen, wilt u dan zo vriendelijk zijn om uzelf schriftelijk aan te melden via alexanderheydendael46@gmail.com of via de intekenlijst op de lessenaar in de Gaanderij.