Saint Lazare lezing

Datum en tijd: Donderdag 24 oktober 2019 - 18:00 uur
Titel: Saint Lazare lezing
Georganiseerd door: Saint Lazare Tafel
Spreker(s): Prof. Dr. P.J.J. (Paul) van Geest
 
Programma: Aanvang borrel: 18:00 uur, Barzaal
Aanvang lezing: 19:00 uur, Koepelzaal
Aanvang diner : 20:00 uur Groene zaal

Saint Lazare lezing 2019: De Kruistochten, levende geschiedenis in het Midden Oosten en Europa

 

Sinds 2017 organiseert de Saint Lazare tafel jaarlijks voor de leden van De Witte een lezing over een onderwerp in de sfeer van de Orde van Sint Lazarus. Afgelopen jaren spraken achtereenvolgens Prof. Dr. Annemieke Geluk over de door haar ontwikkelde methode om lepra in een vroegtijdig stadium te ontdekken en Jhr. Dr. Tom Versélewel de Witt Hamer over de positie van de ridderlijke orden in Nederland. Het onderwerp van de Saint Lazare lezing 2019 is ‘De kruistochten, levende geschiedenis in het Midden Oosten en Europa’. De inleider is Prof. Dr. P.J.J. (Paul) van Geest. Paul van Geest studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Leiden en promoveerde in de godgeleerdheid in Utrecht. Hij is hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie in Tilburg en parttime hoogleraar Economie en Theologisch denken aan de Erasmus Universiteit. Paul van Geest treedt regelmatig op in de media en is een veelgevraagd spreker over onderwerpen op het snijvlak van kerk en politiek.

 

De kruistochten naar Palestina vormen een complex onderwerp, waarvan de effecten tot op de dag van vandaag doorwerken. De invasies van de Europese legers en de tijdelijke vorming van christelijke staten hebben niet alleen hun sporen achtergelaten in het gebied, maar ook in de kerkelijke en wereldlijke geschiedenis van Europa. Afhankelijk van het oog van de beschouwer worden de kruistochten gezien als een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis, een hypotheek op de betrekkingen van het Westen met de islam of een vorm van contact die geleid heeft tot intensivering van culturele en economische banden. Verschillende oude ridderlijke ordes die zich thans op goede doelen toeleggen, vinden hun oorsprong in de kruistochten, waaronder de Orde van Sint Lazarus.

 

Na afloop kan met de inleider worden gedineerd. U kunt een driegangendiner, 3 glazen huiswijn en koffie/thee met de witte chocolaatjes nuttigen.

 

Aanmelden:                                                                                                                                    

U kunt zich tot en met donderdag 17 oktober a.s. aanmelden door overmaking van

€ 49,35 per persoon naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. ‘uw naam, lidnummer’ en de code ‘2410/Saint. Graag uw keuze vis, vlees, vegetarisch bij de betaling vermelden.

De borrel voorafgaand is voor eigen rekening.

Na ontvangst van uw betaling is er sprake van een definitieve reservering. Hiervan ontvangt u geen bevestiging. Indien u wel een bevestiging van uw betaling wenst, kunt u die per e-mail  aanvragen via reserveringen@societeitdewitte.nl.

 

U kunt tot en met vrijdag 18 oktober (schriftelijk) kosteloos annuleren. 
Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) is men 100% van de prijs verschuldigd.