Santiago Tafel - Wie is Leonardo dV (1452-1519)

Datum en tijd: Maandag 21 oktober 2019 - 17:30 uur
Locatie: Groene Zaal, Plein
Titel: Santiago Tafel - Wie is Leonardo dV (1452-1519)
Georganiseerd door: Santiago Tafel
Spreker(s): Alexander J.F. Heydendael
 
Programma: 17:30 uur: Aanvang borrel, Barzaal
18:30 uur: Aanvang lezing, Groene Zaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)s 

 

                          "Waarom is deze Leonardo dV zo geniaal?"

 

“ik wil wonderen verrichten…!”

 

Wat heeft dit ongekende genie fenomenaal gepresteerd in tijden van transitie van geloof naar realisme, of wel de Renaissance genoemd. Als bioloog, schilder, architect,anatoom, natuurkundige, scheikundige en nog veel meer disciplines beheersend, durft hij alles te onderzoeken, te analyseren en te beschrijven onder het principe:

 

  “het is mogelijk van alles kennis te hebben: sapere videre”

 

Hij schreef gelukkig alles op. Wel in spiegelschrift, als dyslecticus. Ook wil hij van al zijn (uit)vindingen een encyclopedie samenstellen. Daar is het helaas nooit van gekomen.

Nu 500 jaar geleden overleden, intrigreert deze unieke Persoonlijkheid mij zozeer, dat ik proeven wil waar deze man geleefd heeft. Dus trek ik vanaf Pisa zijn sporen na per fiets door de heuvels van het Toscaanse Vinci, alwaar de Maestro geboren is. Drie prachtige plekken, geplakt tussen de olijfbomen & vignobles, bevroeden zijn originele karakter. In Firenze verderop, bezoek ik dan de Musea Uffizi en Strozzi. In Strozzi is nu een speciale expositie ingericht over zijn leermeester Verocchio. De bekende glimlach van bijvoorbeeld “de Mona Lisa” is vermoedelijk ingegeven door Verocchio. In het gigantische Uffizi (Sala 35) aan de Arno hangt onder meer “de Aanbidding der Wijzen”: een fenomenale compositie van wat hem waarachtig bezielt. Verder door de grillige Toscaanse heuvels van het Arno-dal fiets ik dan het cirkeltje rond naar de monding van de Arno.

 

Programma:
Aanvang borrel:       17:30 uur, Barzaal
Aanvang lezing:      18:30 uur, Koepelzaal

Na de lezing is de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren in de OCZ.

 

Aanmelding:
U kunt zich tot en met maandag 21 oktober aanmelden via de intekenlijst in de Gaanderij op de lessenaar of via een e-mail aan: receptie@societeitdewitte.nl.