Historische Tafel

Datum en tijd: Maandag 11 november 2019 - 17:00 uur
Locatie: Leeszaal, Plein
Titel: Historische Tafel
Georganiseerd door: Historische Tafel
Spreker(s): Mr. Egbert Jacobs
 
Programma: 17:00 uur, Aanvang borrel in de Gaanderij OCZ
18:00 uur, Aanvang lezing in de Leeszaal
19:30 uur, Aanvang diner in de OCZ

 Voor alle Witteleden en introducé(e)s 

 

Na het gymnasium in Hilversum rondde hij in 1969 zijn rechtenstudie in Leiden af. Na werk in de veldstaf van de Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV) in Kenya, Nigeria en Kameroen, werd hij in 1975 sous-chef en later chef van de Afdeling Nederlandse Vrijwilligers op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. In 1981 werd hij Assistent van de DG Internationale Samenwerking en later plaatsvervangend Directeur Generaal. Vanaf 1986 was de heer Jacobs Secretaris Generaal op Buitenlandse Zaken tot hij in 1989 ambassadeur in Oost Berlijn werd. Later vervulde hij deze functie ook in Cairo, Helsinki, Tokio en Rome.

In november 2011 werd zijn Oost-Berlijns Dagboek uitgegeven.

 

Hij koos als titel voor zijn lezing:

De Val van de Muur

 

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden Duitsland verdeeld in vier bezette zones. Ook Berlijn onderging, ondanks de ligging in de Sovjet-bezettingszone, die verdeling. De drie westelijke zones werden in 1949 de Duitse Bondsrepubliek met hoofdstad Bonn. Oost Duitsland werd vanaf 1945 een gesloten gebied met als hoofdstad Oost Berlijn. Ondanks dat grenzen door de communisten zwaar gehandhaafd werden zijn in de periode 1949- 1961 omstreeks 2,5 miljoen Oost-Duitsers naar het westen getrokken. Om dit lek tegen te gaan is door de communisten de muur gebouwd, die tevens dwars door Berlijn liep. In de tachtiger jaren dacht steeds meer groepen in het Westen dat de tweedeling van Duitsland als definitief aanvaard diende te worden. Maar op 9 november 1989 is de muur toch gevallen. Welke krachten hadden zich in de loop der jaren in Oost en West ontwikkeld?

 


U kunt tot en met woensdag 7 november 2019 (schriftelijk) kosteloos annuleren.

Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) is men 100% van de prijs.

 

 U kunt zich aanmelden door u int e schrijven op de lessenaar in de gaanderij of een e-mail sturen naar receptie@societeitdewtte.nl