S.P.Q.R. Tafel

Datum en tijd: Donderdag 30 januari 2020 - 18:00 uur
Locatie: Groene Zaal, Plein
Titel: S.P.Q.R. Tafel
Georganiseerd door: S.P.Q.R. Tafel
 
Programma: 18:00 uur, Aanvang Borrel in de Barzaal
18:30 uur, Aanvang lezing in de Groene Zaal
19:30 uur, Diner in Groene Zaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)s

 

 

 

Op slechts enkele kilometers van de Societeit de Witte vandaan lag in de Romeinse tijd 'die andere stad' van de Nederrijnse limes, Forum Hadriani. Forum Hadriani was immers de enige plaats, naast Nijmegen (Ulpia Noviomagus Batavorum), met stadsrechten, als hoofdstad van de Cananefaten. Maar het maakte -met zijn insteekhaven- indirekt ook deel uit van het militaire grenscomplex van de Romeinen, die vooral langs de Rijn, maar ook aan de kust hun wachtposten hadden. De locatie van deze archeologische schatkamer  is in Voorburg, op de voormalige landgoederen ‘Arendsburg’ en ‘Hoekenburg’, aan de Vliet, waar zich ook ooit de gracht van Corbulo bevond.

  

Ingegaan zal worden op de herontdekking van Forum Hadriani, vanaf Reuvens in 1827 tot de jongste opgravingen van 2007-2008 en de plaats van die stad in het complex van Zuid-Hollandse castella en andere fortificaties. Ook zal hij ingaan op wat andere recente vondsten betreffende die Limes. Het Duitse en Nederlandse gedeelte van de Romeinse Limes wordt in 2021 officieel voor de UNESCO Werelderfgoedlijst voorgedragen, een goed moment dus om een tussenstand op te nemen.

  

Gajus Scheltema is jurist en was tot twee jaar geleden werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft archeologie als hobby en is momenteel onder andere landelijk voorzitter van de Vereniging voor Vrijwilligers in de Archeologie, binnende AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland).  In 2006 leverde hij een (bescheiden) bijdrage aan de publicatie ‘Forum Hadriani, van Romeinse stad tot monument’.

 

U bent van harte welkom bij deze interessante lezing.

  

Aanmelding voor alleen de lezing:

Tot 30 januari via een e-mail aan: spqr.tafel@gmail.com

 

Aanmelding voor lezing en diner:

Tot 23 januari via een e-mail aan: spqr.tafel@gmail.com met vermelding van uw lidmaatschapsnummer van De Witte.

 

U kunt zich voor de lezing en het diner ook opgegeven via de lijst op de lessenaar in de Gaanderij.

 

Voor deelname aan de lezing zijn geen kosten verbonden. De kosten voor consumpties en diner zijn, zoals gebruikelijk, voor eigen rekening. Indien u zich voor het diner aanmeldt en niet aanwezig bent, zal de Witte u 50% van het diner in rekening brengen. Afmelding voor het diner kan tot 29 januari