Santiago Tafel - Het visioen van Charlemagne: de Sterrenweg

Datum en tijd: Maandag 20 april 2020 - 17:30 uur
Locatie: Plein
Titel: Santiago Tafel - Het visioen van Charlemagne: de Sterrenweg
Georganiseerd door: Santiago Tafel
Spreker(s): Prof. Dr. A. Wendelien van Welie
 
Programma: 17:30 uur, Aanvang borrel in de Bar zaal
18:30 uur, Aanvang lezing in de Koepelzaal
Aansluitend diner in de OCZ

Voor alle Witteleden en introducé(e)s 

 

In de “Codex Calixtinus” wordt de Camino gezien als een aardse weergave van de melkweg. Volgens het beroemde standaardwerk zag Charlemagne op een nacht “een weg van sterren. Deze begon bij de Friese Zee en liep (...) naar Galicia, waar toendertijd het lichaam van de zalige Jacobus rustte, zonder dat men ervan wist.” Jacobus zelf geeft dan aan Karel de opdracht om “mijn bedevaartsroute (...) te bevrijden, opdat men (..) mijn graf kan bezoeken.”
Of dit nu zo gebeurd is of niet, Karel is in elk geval nooit verder gekomen dan Zaragoza, vanwaar hij zijn befaamde terugtocht maakt via Roncesvalles. Bekend door het Roelantslied.

 

Het geloof in heilige plaatsen is van alle tijden. Zo volgt de Camino een oude weg naar Fisterra (= het Einde van de Wereld), die al door de Kelten wordt gebruikt. Dáár, aan het einde van de wereld, ging de zon onder en begon het rijk van de doden èn van de wedergeboorte. Volgens sommigen volgen de Kelten op hun beurt een oude sterrenweg, die terugging naar het verdwenen rijk van Atlantis (Bron Wikepedia).
Vanaf de Middeleeuwen volgen veel christelijke pelgrims dit oude voorbeeld, door na Santiago dC bereikt te hebben, verder door te gaan naar Fisterra. Nu pakken steeds meer Santiago-gang(st)ers deze oude traditie weer op. Per jaar beleven zo’n 300.000 lieden de camino, waarvan circa 75% te voet en circa 25% op de fiets.

 

Prof. dr.A.Wendelien van Welie, Kunsthistorica en Mediëviste, is gespecialiseerd in Middeleeuwse, Christelijke, Byzantijnse en Karolingische Kunst. Zij doceert aan de UVA Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Miniaturen en codices behoren tot haar favoriete onderwerpen.