Santiago tafel - Iskander (356 vC - 323 vC): Initiator van het Hellenisme

Datum en tijd: Maandag 17 oktober 2022 - 17:30 uur
Locatie: Plein
Titel: Santiago tafel - Iskander (356 vC - 323 vC): Initiator van het Hellenisme
Georganiseerd door: Santiago Tafel
Spreker(s): Alexander J.F.Heydendael
 
Programma: 17:30 uur, Aanvang borrel in de Barzaal
18:30 uur, Aanvang Lezing in de Pleinzaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)’s

  

Iskander (356 vC– 323 vC): Initiator van het Hellenisme

 een authentieke reis langs zijn geboortegronden

 

 

Ná mijn Studie-reis met Academische Reizen naar Thessaloniki & omstreken, zoals Pella (geboorteplaats van Philippos II & zoon Alexander III), Stageira (geboorteplek Aristotales), Philippi, evenals Dion aan de voet van de Olympus (verblijf van de Goden uit de Griekse Mythologie), valt er wel e.e.a. te verhalen over de heroïsche persoonlijkheid van Iskander.

 

Waarom is Iskander zo bijzonder? Hij is intelligent, tactisch en strategisch onderlegd o.m. door les van Aristoteles. Is Koning van Macedonia op 20-jarige leeftijd. Bewondert Diogenes. Voltooit de inzet van zijn vader om het gehele Perzische Rijk op te nemen in de Grieks Korinthische Bond tot aan de Indus. Verliest nooit een veldslag. Gaat altijd vóórop in de strijd. Is daardoor vaak (9X) gewond. Is ijdel, scheert zich en kleedt zich later als Perzisch Vorst. Streeft naar assimilatie van Griekse en Perzische Cultuur, het zgn. Hellenisme.

Wordt later achterdochtig en meedogenloos. Sterft in Babylon aan malaria, tyfus of vergif op 32-jarige leeftijd op de terugweg naar Macedonia. Zijn graf blijft onbekend…

  

Alexander JFH, gedreven door culturele belangstelling, is langs camino’s, authentieke plekken en tochten op zoek naar vernieuwing van inzichten…vanwege de combinatie van avontuur, culturele hoogstandjes en spirituele ontdekkingen…

 

Programma:
Aanvang borrel:          17:30 uur, Barzaal
Aanvang lezing:          18:30 uur, Pleinzaal

Na de lezing is de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren in de OCZ.