Jazz at the Club - meer info 27/1

19 december 2016 - 13:56 uur

Jazz at the Club

DE KOMENDE & GAANDE VROUW: LAURA FYGI & HELEEN SCHUTTEVAER

Wat een bijzonder concert was dat. Het repertoire en het optreden van Heleen Schuttevaer en haar Young Ones bleken een schot in de roos. Ruim tweehonderd jazzliefhebbers waren op vrijdag 18 november getuige van een gedisciplineerd en enthousiast spelend ensemble van jonge “jazzcats” en een geroutineerde frontvrouwe in de persoon van Heleen Schuttevaêr. 

In een bomvolle Pleinzaal traden op vrijdag 18 november jl. Heleen Schuttevaêr met Gideon Tazelaar en Caspar van Wijk (beiden tenorsaxofoon), Ties Laarakker (bas) en Wouter Kühne (drums) op met een dynamische set van jazzstandards maar ook van nieuw en eigen werk. Presentator en initiatiefnemer Ronald Blom kwam superlatieven tekort om pianiste en zangeresHeleen Schuttevaêr te introduceren. Zij kent een lange carrière in de muziek; startte haar muzikale loopbaan bij Joop van den Ende als bandleider van een allround orkest, kreeg pianolessen van Bert van den Brink, Peter Beets en Michiel Borstlap en dat was te horen. Tenorsaxofonist Gideon Tazelaar begon op zijn zevende met saxofoonles. Hij stond al gauw op het podium van het Concertgebouw en het North Sea Jazz Festival. Toen hij 14 was werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam; na een uitmuntend eindexamenconcert slaagde hij met een 10. Tenorsaxofonist Caspar van Wijk – die enkele dagen later opnieuw in De Witte zou optreden bij de Latin American Table - studeerde in 2011 summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, is  winnaar van de Prinses Christina Jazz Competition en is regelmatig sideman van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Bassist Ties Laaraker koos op zijn 14e voor contrabas en twee jaar later werd hij toegelaten op het Amsterdams Conservatorium. Hij speelde in klassieke orkesten, popbands en ontelbare jazzformaties en heeft zich ontwikkeld tot een flexibele allround jazzbassist. Drummer Wouter Kühne kreeg op zevenjarige jarige leeftijd zijn eerste drumles. Op zijn 16e maakte hij zijn debuut op het North Sea Jazz Festival. Hij studeert aan het Amsterdams Conservatorium.

Na een swingende start in trioformatie met bassist Ties Laaraker en drummer Wouter Kühne voegden ook de twee tenorsaxofonisten Gideon Tazelaar en Caspar van Wijk zich bij de Young Ones met het energieke nummer “Robbins nest”, oorspronkelijk geschreven en opgenomen door Johnny Griffin en Eddie Lockjaw Davis. Er volgde een energieke set met nummers als “Moondance” en “Just one of those things” (Cole Porter) waarbij vooral het ensemblespel opviel. Geen egotripperij of ellenlange solo’s. Dat herhaalde zich in de tweede set – onderbroken door een korte pauze waarin genoten kon worden van een jazzhap – en waarin Heleen Schuttevaêr zich liet gelden als een echte bandleider, die nu af en toe wel ruimte gaf voor enkele solo’s. Opnieuw kwamen standards, zoals “Get out of town” en het dynamische “”Love for sale” (beide van Cole Porter) in een eigentijdse bewerking aan bod. Maar ook een slowfox als “These are the things I love” met een geconcentreerde saxofoonsolo door Caspar van Wijk werd enthousiast ontvangen door het aanwezige publiek. Het razendsnel gespeelde “My shining hour” (oorspronkelijk geschreven door Johnny Mercer en Harold Arlen voor een film van Fred Astaire!) had als verrassende gast, de bekende Duitse en net als Wouter Kühne linkshandige, drummer Jo Krause, werd met de toegift “Dance me to the end of love”, bekend geraakt door zangeres Madeleine Peyroux, afgesloten. Opnieuw een mooi concert in het kader van Jazz at the Club!

Livestream

Het concert van het quintet van Heleen Schuttevaer & Young Ones is nog steeds voor iedereen te beluisteren via de livestream Jazz at the Club-Radio Jazz Magazine. Iedereen met een computer of tablet kan direct inloggen op de live stream en luisteren naar het concert. Op het internet radiostation van Jazz at the Clubwordt daarnaast veel jazzmuziek uitgezonden en het Jazz at the Club Radio magazine gepresenteerd door Ronald Blom, Ruud Steegman, Robbert Coops en Paul Waaijers en technisch mogelijk gemaakt door Marnix Bosman.

Om in te loggen op de live internet radio stream, klik op één van de onderstaande links (kies de link die past bij het programma dat u gebruikt) en de stream start automatisch.

 iTunes

http://s6streampakket.com:2199/tunein/jazzattheclub.pls

 QuickTime 

http://s6streampakket.com:2199/tunein/jazzattheclub.qtl

 Real Player 

http://s6streampakket.com:2199/tunein/jazzattheclub.ram

 Winamp

http://s6streampakket.com:2199/tunein/jazzattheclub.pls

 Windows Media Player 

http://s6streampakket.com:2199/tunein/jazzattheclub.asx


Weet u niet zeker welk programma uw computer gebruikt. Probeer gewoon één van de bovenstaande links en u merkt zelf welke werkt. Degene die in het bezit is van een mediaspeler of streaming audiospeler kan de stream ook via dat apparaat beluisteren. Het kanaal heet Jazz at the Club en is meestal wel te vinden in de database van uw apparaat. Staat Jazz at the Club er nog niet bij, dan kunt u het station ook zelf toevoegen. Kijk in de handleiding van uw apparaat hoe dat precies moet.

Gebruik voor het zelf toevoegen van het Jazz at the Club internet radiostation de volgende URL: http://176.31.224.21:8600/ . U kunt daarna direct luisteren naar het radiostation en de live stream.

Contouren voor 2017
De contouren voor een serie jazzconcerten in 2017 worden langzamerhand helder, ook door de inbreng van leden van de inmiddels opgerichte Jazztafel. Een gevarieerd en aantrekkelijk programma wordt nagestreefd, waarbij ingezet wordt op een optreden van zangeres Soesja Citroen, een bigband met crooners, het trio Louis van Dijk en/of het kwartet van Jasper van ’t Hof. Nadere berichten daarover volgen, ook in dit blad en het radiojazzmagazine. Inmiddels heeft Laura Fygi met het Vincent Grit Trio een enthousiast ontvangen optreden in de Pleinzaal op 27 januari gegeven. Wie er op 3 maart zal optreden is op dit moment nog niet bekend. Nadere informatie daarover volgt. Alle concerten van Jazz at the Club worden regelmatig via de livestream uitgezonden.  

Namens de jazzcommissie
Robbert Coops

Kader:

Voor uw jazzagenda:
Ook dit najaar gaat de reeks jazzconcerten door en wel op vrijdag 22 september en 24 november 2017. Voor verdere mededelingen: zie de nieuwsbrief of de site van De Witte of volg de livestream.